13 april 2023 

Een zwembad, waar moet ik beginnen!

Vaak hoor je termen voorbij komen als: bouwkundig, polyester HDPE, stalen paneel, containerzwembad en Polypropyleen (PP). Elke vorm heeft zijn eigen kwaliteiten. In dit blog gaan we verder in op de voor- en nadelen per type zwembad.

Buiten de vraag wat vind u mooi om zult u een aantal vragen samen met uw zwembadbouwer moeten beantwoorden.

  1. Op welke ondergrond wordt het bad geplaatst?
  2. Wordt het bad boven of ondergronds geplaatst?
  3. Wilt u een vast of verplaatsbaar zwembad?
  4. Is het een zon of schaduw plek?
  5. En wat is het budget?

  1. De ondergrond bepaalt voor een groot deel de aanlegkosten, bij een niet of slecht draagkrachtige ondergrond dient er een deugdelijke fundatie aangebracht te worden middels heipalen en een daarop geconstrueerde betonvloer. Dit kan naar voren komen uit een sonderingsrapport welke al vaak beschikbaar is vanuit een eerde (woning)bouw nabij. Het aanbrengen is zeer arbeids- en materiaal intensief en kan daarmee dus een flinke kostenpost zijn. Laat u hierbij dus goed informeren. Voor een ondergrond met voldoende draagkracht daarentegen volstaat vaak een afwerklaag van zandcement.

  1. Of het bad (gedeeltelijk)boven of ondergronds wordt aangebracht is een vraag die vaak wordt vergeten. Men gaat er van uit dat iedere vorm overal te plaatsen is, dit is slechts gedeeltelijk waar. Voor zowel de Polyester, HDPE en polypropyleen baden geld dat deze niet zonder aanvullende constructie (gedeeltelijk)bovengronds kunnen worden geplaatst. Bij de andere vormen geeft de fabrikant aan tot hoever deze bovengronds kan worden geplaatst.

  1. De indeling van een tuin wil nog wel eens ‘op de schop gaan’. Wilt u graag de vrijheid behouden of is het vergunnings-technisch slimmer om een verplaatsbaar bad aan te schaffen? Dan zult u daar rekening mee moeten houden in de initiatieffase van het zoeken naar het juiste bad.

  1. De plek in uw tuin is niet het minst belangrijk, waar is de zon op het moment dat u het bad gebruikt? En hoe lang is de periode dat er geen zon aanwezig is. In het water zult u weinig last ervaren van een frisse omgeving maar wanneer ui uit het bad gaat kan dit als minder prettig worden ervaren. Een schaduw plek kan in veel situaties ook extra schoonmaakwerk betekenen door de groei van onkruid en mossen en alg. Een plek in de zon in combinatie met chemicaliën kan voor een aantal baden juist weer osmose veroorzaken.

  1. Uiteindelijk valt of staat uw droom met budget, kwaliteit is niet goedkoop. De afweging grootte, kwaliteit, opties en budget is een afweging die u uiteindelijk zelf moet maken. Uw zwembadbouwer kan altijd met u meedenken in de vorm van welke werkzaamheden voert u zelf uit, welke opties kan ik ook op termijn aanschaffen en welk type past bij mijn wensen. In ieder geval kunnen wij als pools4you alleen voor ons zelf spreken.

Als zwembadbouwers willen kunnen omkijken naar iets moois, niet iedere dag hetzelfde bouwen. Juist genieten van de diverse persoonlijke producten die wij neerzetten bij klanten. Waar we mogen terugkomen om onderhoud te plegen door de kwaliteit die al bij de aanleg geleverd wordt.

                                                'DIT IS POOLS4YOU EN DIT IS WAT WE DOEN'

Reactie plaatsen